ELADÓ    Külterületi telek
8245, VÁSZOLY Babvölgy
63,828 m 2      120 M Ft
 
 
Azonosítószám: U/07-99 Méret: 63,828 m2  
Övezeti besorolás: Ev    
Beépíthető alapter.:200 m2 Föld alatt beép. ter.:200 m2  
Homlokzat mag. max.: 300 m Bruttó szintterület: 400 m2  
Szabályozási terv: Van Fekvés: DK  
Víz: Van Villany: Van  
Gáz: Nincs Csatorna: Nincs  

Kívételes, nagyméretű, természetközeli,földterület eladó, Igazi menedék.
 

Vászolyon 6 hektáros, erdők övezte külterületi telken álló, romos nyaraló és gazdasági épület eladó. Az épületek jelentős mértékű átépítésére engedélyezett, érvényes tervek állnak rendelkezésre. A terület értékét a kivételes környezetben elhelyezkedő, nagyméretű földterület adja. A földterület fele része részben fásult, részben legelő. A meglévő 40-50 éves növényzet változatos, fajgazdag, értékes. A növényzet ligetes, természetes állapotú. A telek megközelítése 3 útvonalon keresztül is lehetséges. Lejtés enyhe, dny-i tájolású.
Vezetékes víz, áram telken belül áll rendelkezésre.
Kettő meglévő épület van. Mindkettő romos állapotú. Az egyik nádfedeles üdülő épület volt kb. 60 m2 alapterületű. Ennek az épületnek a teteje és födémje is összerogyott már. Az épület mellett kb. 20 m2 pince került megépítésre. A másik épület egy gazdasági épület: pajta, ez kb 40 m2 alapterületű. Mindkettő épület kőből épült.
A telek nem megosztható. Építési övezeti besorolás: Ev jelölésű azaz védett erdő terület. Ezen övezetben ritkaság számba megy az építési engedély kiadása. Jelenleg ugyan Vászoly szinte teljes külterületére vonatkozó változtatási és építési tilalom van elrendelve, de ezek a tiltások erre a telekre nem vonatkoznak mivel a tervezett épületek már korábbi időből érvényes engedéllyel rendelkeznek. Látványtervet és alaprajzot a fotók között mellékeltem.
A terület az aszfaltos úttól kb 10-15 perces autózással érhető el, jól járható murvázott úton keresztül. Szomszédság : erdő, mező.
Panoráma pécselyi medence és az erdők irányába adott. Balaton nem látható. A környék nyugodt, elvonulós, igazi menedék jellegű. A földterület hatalmas méretű, önálló világ megalkotására, levonulásra alkalmas. A legközelebbi szomszédság is több 100 m-re van, ott egyébként lovakat és kecskéket tartanak, a legközelebbi ember lakta nyaralók kb 300 m-re vannak.
Olyan vevőknek ajánlanám a területet, akik igazi természetközeli menedéket keresnek, szerintem a leginkább tájba illőbb megoldás a meglévő épületek felújítása lenne a meglévő alapterületükön kb egykori kialakításukban. (Az engedélyezett tervek nagyobb léptékű, kb 300 m2 összesített lakóterület megépítést is lehetővé teszik két épületben elhelyezve.)
Tihany, Balatonfüred 15-20 perc alatt elérhetőek. Buszmegálló igaz erdőn-mezőn keresztül kb 500 m-re elérhető. A völgyben folyó patak a telektől kb 150 m-re található. A terület nem kerített.
A vásárlás, mivel külterületi termőföldről van szó kifüggesztést és államigazgatási jóváhgyást igényel. mivel a terület nagyobb, mint 1 ha méretű, így a leendő vásárlónak földműves regisztrációval is kell rendelkeznie.
Az ár nézőpont kérdése. Ilyen lehetőség ritkaság. Ez az ingatlan az utolsó menedékek egyike. A hirdetési ár ma már kb 2 db fővárosi panellakás árának felel meg.
Igen az épületek megmentésére is jelentős mértékben kell költeni. Ennek az általam becsült minimális költsége kb 40-50 M Ft. A területet "belakni" és azt követően fenntartani, beilleszkedni a helyi környezetbe: rengeteg munka. Ha erre a munkára valaki főmunkaidőben, teljes részvétellel tud időt szánni, és alkalmas (személyiségileg, erőnlétileg és élethelyzetileg) is erre megnyugvásra akkor az itteni feladatok, lehetőségek terápia, küldetés, menekvés lehetnének a mai világunkból.
Vevőnek jó lenne alázattal beleilleszkednie az itteni kivételes, idilli környezetbe.
Szerintem az érték már itt van. Sajnos ma már kevés a lehetőség. Ez az.
Olyan vevőt keresünk aki ezt felismeri.
Szalai Péter ingatlanközvetítő, építészmérnök, vászolyi lakos
 
 
Balatoni Ingatlaniroda, balatoni.hu 8230 Balatonfüred Bajcsy Zsilinszky út 4. Telefon: +36-30-9520-015